Thursday, September 25, 2014

Resepi : Sambal Nasi Lemak Yang Pasti Sedap

Assalamualaikum..

Sehari sebelum semalam, saya stalking (gaya macam stalker terhebat!) blog Kak Huda. Hihi. Memang stalker paling setia ni, hari-hari mesti stalking. Haha. Suka sangat tengok baby kacukan ni. Lagi-lagi kacuk mat saleh. Baby mat saleh kan bulat-bulat muka, pipi bombom, rasa macam nak culik jadi anak sendiri. (Over hokay!) Haha.


Jenguk blog Kak Huda hari tu, dia share tentang resepi sambal nasi lemak ni. Saya memang suka makan nasi lemak. Belek-belek resepi, macam mudah saja, bahan pun dah sedia ada. Pagi tadi pula, memang tak ada apa untuk makan sarapan, kena sediakan juga sarapan berat sikit hari ni, sebab suami nak pergi kerja. So, let's make sambal nasi lemak. 


Sambal nasi lemak - nama sahaja nasi lemak, tapi makan dengan nasi putih biasa sahaja. Sebab mak mertua dah masak nasi awal lagi. Mula-mula buat, memang agak pekat sambal tu, dah lah merah menyala. 


Suami respon "ganaih sungguh sambal ni, siapa yang buat?" 

Saya dengan jujur mengaku. Hehe. Tanya encik suami sedap ke tak sambal tu.
"Ok juga, tapi macam tawaq skit". 
Jadi ke atas dapur semula lah si sambal, ejas-ejas rasa dan liquidity dia, akhirnya jadilah seperti gambar di bawah.



Nampak sedap kan? 


Saya ni jarang-jarang masak, alhamdulillah berjaya masak dan dapat rasa seperti yang saya dan suami suka. Ini kali kedua saya buat sambal nasi lemak, tapi resepi lain-lain. Hehe. This one better result. 


Ok lah, cukup membebel. Jom tengok resepi pula. 

Copy and paste dari blog Nasi Lemak Lover

SWEET SAMBAL TUMIS 100g dried chilies
100g fresh red chilies
10g bird’s eye chilies
250g shallots (I use Rose shallots, bawang Rose)
1 big onion
10g ginger
15g galangal (blue ginger)
30g garlic
15g belacan (shrimp paste)

1 cup to 2 cups of cooking oil **updated on 06 Apr 2013

40g tamarind pulp , add 1/4cup water to become assam water, discard the seeds
50g sugar or palm sugar (gula Melaka)
1tsp salt

Method
1. Use a scissor to discard dried chili’s head and cut into 2-3pcs and boil in hot water for 5mins. Drain and discard the chili seeds if you want less spicy.
2. Toast belacan in a frying pan, chopping and break it up till powdery and aromatic.
3. Blend dried chili, fresh chili, shallots, big onion, ginger, galangal and toasted belacan with 1/4cup of water till smooth paste.
4. Pour chili paste into a big wok, stir fry for 5-10mins over medium low heat until slightly dried paste (By not adding oil at this time as to avoid oil spill)
5. Now add in cooking oil, continue stirring (tumis) over low heat for 30-40mins. The chili paste will turn darker, light and oil separated after long stirring.
6. Add in assam water, salt and sugar, continue stirring (tumis) for 5-10mins.
7. Leave to cool before storing in the fridge or freeze in small containers for later use.




Cubalah, pasti tak mengecewakan. Serius sedap. Tapi pandai-pandai ejas rasa dia lah bila tak mengikut sukatan yang dalam blog tu tau. Rasa dia manis-manis dan kurang pedas, sebab saya tak masukkan cili padi pun. :)

Cuba tau, jangan tak cuba ya. ^__^

Berapa kalori hidangan nasi lemak ni yer? Pernah tak cuba selidik?
Kalau jenguk kat blog Kevin Zahri tentang 10 makanan paling menggemukkan di Malaysia, nasi lemak duduk senarai nombor 1! (Drop jaw)
Satu set nasi lemak cukup dengan sambal, ikan bilis, telur rebus, kekacang, jumlah kalori adalah 400-500 untuk hidangan lengkap! No wonder ianya makanan menggemukkan. Dah tu, nasi lemak ni adalah makanan ruji orang Malaysia. Hehe. Tiap pagi nasi lemak pun tak apa.

Nak kurus? Buang kalori yang berlebihan tu? Jom amalkan set kurus Shaklee.
Kegemukan boleh mengganggu kesuburan.
Kegemukan boleh mendatangkan penyakit diabetes.


Hubungi untuk konsultasi percuma & maklumat lanjut: 
--------------------------------------------------- 
 Elda Malissa 
 ✿Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1063253 ] 
 ✎ PM : https://www.facebook.com/messages/healthybetteryou 
 ✆ Contact No | :016 303 1954 @ 0163031954 
 ✍ Blog: http://lovethepreciouslife.blogspot.com/ 
 COD : Sekitar Sg. Petani, Seberang Jaya dan Permatang Pauh. 

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **

**Kos penghantaran adalah RM10 untuk Semenanjung Malaysia dan RM20 untuk SABAH & SARAWAK. 

** Setelah anda membeli menerusi online, boleh lah menghubungi saya untuk mengetahui cara makan suplemen yang sesuai atau juga boleh lihat pada Jadual Makan di atas :) 

** Atau jika anda ingin menikmati diskaun sehingga 25%, boleh lah mendaftar sebagai ahli shaklee :) Baca sini (link) keistimewaan menjadi ahli :) 


No comments:

Post a Comment